ДЕЈСТВО:

Пробеби анги е сложен биокомплекс на растителни антимикробни и противвоспалителни материи (флавоноиди, терпени, ароматични киселини, естри и др. Носители на фармакодинамското дејство на Пробеби анги се прополисот и жалфијата. Антибактериското дејство е насочено врз 74 бактериски соеви од 19 видови на патогени и непатогени бактерии: 20 соеви staphylococcus (вклучувајќи ги и резистентните соеви кон meticilin, ampicillin gentamicin, lincomicin, cloxacilin), 10 соеви на Streptococcus, Enterococcus, Proteus, Myc.tuberculosis, brucellosis.

Двојно е поефикасен при инфекции предизвикани од Гр+ бактерии. Антисептичкиот и противоспалителниот ефект на Пробеби анги се должи на дејството на жалфијата, анисот и другите етерични масла. Флавоноидите (акацетин и кварцетин) од прополисот го зацврстуваат капиларниот ѕид, ја зголемуваат способноста на серумските белковини (посебно гама глобулини) да се врзуваат за хистаминот, а со тоа го елиминираат неговиот воспалителен ефект. Делуваат антиоксидантно (го штедат витаминот Ц од врзување со хелатни врски за металите) ја заштитуваат меѓуклеточната супстанца и го штитат адреналинот преку инхибиција на ензимот 0- метил трансфераза.

Жалфијата и прополисот го неутрализираат Herpes simplex вирусот, А2 вирусот на грип. Антимикотичното дејство на Пробеби анги е насочено и кон сите соеви на Candida albicans.

Пробеби анги активно учествува во имунолошкиот одговор. Зголемувајќи ја вредноста на пропердинот во серумот, го активира алтернативниот пат на комплементот со што ја зголемува фагоцитната активност на серумот и ги покачува вредностите на аглутинините во крвта. Етеричните масла (жалфија, нане, феникули и др.) имаат антисептичен и противвоспалителен ефект, ги намалуваат грчевите и напнатоста во стомакот на доенчето/детето, ги регулираат гасовите, ја намалуваат болката при голтање, а со тоа го олеснуваат хранењето. Етеричните масла (нане, еукалиптус и ментол) го олеснуваат дишењето.

Пробеби анги има пријатен вкус и доенчињата/децата лесно го поднесуваат.

Пробеби анги лесно го отстранува непријатниот мирис од устата.

Пробеби анги не ја нарушува нормалната цревна флора и не предизвикува резистентност на бактериите.

Пробеби анги ја намалува токсичноста на антибиотиците, го спречува населувањето на Candida albicans што наметнува потреба од нивна заедничка употреба при потешки болни состојби.

ИНДИКАЦИИ: традиционално се употребува при акутни и хронични заболувања на ждрелото, горни респираторни патишта, афти, херпес симплекс инфекции, грипозни и реконвалесцентни состојби, воспалителни процеси на непцата, болни ерозии во устата и болки при никнување на забите.

КОНТРАИНДИКАЦИИ: Пробеби анги не треба да го употребуваат лица алергични на состојките на препаратот.

ДОЗИРАЊЕ И НАЧИН НА УПОТРЕБА:

  • За деца од 1 до 3 години: до 30 капки во текот на денот, поделени во 3 до 4 дози пред јадење или со премачкување на непцата и лигавицата на усната шуплина.

НАПОМЕНА:

Препаратот е додаток на исхрана. Не се препорачува на лица осетливи на некоја од состојките. Додатоците во исхрана не се користат како замена за разновидна исхрана. На ткаенини остава трагови кои тешко се отстрануваат. Не содржи вештачки бои и конзерванси.


Да не се надминуваат препорачаните дози..

Предупредување


 

Стручно мислење

 


Произведува “APIMEL” DOOEL,
Argir Marincev 3, 6000 Ohrid, Macedonia.
Phone/Fax: +389(0)46 256594; www.apimell.com; www.drbacheff.org;
www.rozacea-treatment.coм.
e-мail:contact@apimell.com;
facebook: Apimell Dr.Bacheff

Состав

  • 5.0gr Прополис екстракт (Propolis extract);
  • 0.1gr Жалфија (Salviae off.);
  • 0.3gr Нане (Menthae Piperitae);
  • 0.1gr Анис (Pimpinella Anisum);
  • 0.6gr Сладок Анасон (Foeniculum Vulgare);
  • Пропилен гликол (Propylene glycolum).

Чување

На суво и ладно место до 25°С, заштитено од дневна светлина. Да се чува надвор од дофат на деца!

Пакување

 10 ml капки во стаклено шише со капалка / картонска кутија

Рок на употреба

5години.

Втиснат на надворешната амбалажа.

Последна ревизија на упатството 04/2015