Seborrhea и Acne Vulgaris

Лосион АСКВАМ во терапија на seborrhea и acne vulgaris

 • ЕТИОПАТОГЕНЕЗА
 • Автосомно-доминантно наследување
 • Хормонски влијанија (андрогени во пубертет, естрогени во пременструалниот период
 • Емоционални, неврогени
 • Нутритивни (масна, зачинета храна, алкохол)
 • Микроорганизми нивните распадни производи (Pityrosporum ovale, Demodex folliculorum, Streptococcus, Candida spec.)
 • Медикаменти

+андрогени, синтетички, гестагени, кортикостероиди, транквилизатори

-цитостатици, синтетички антиандрогени и естрогени, етретинати (13-цис ретиноична киселина)

ПAТОФИЗИОЛОГИЈА

Прекумерно излачување  лој

 • Кератоза на пилосебацеалното устие (фоликуларна кератоза)
 • Комедони (не се гледаат влакна)
 • Оток на лојната жлезда
 • Секундарна инфекција од бактерии и габи

КЛИНИЧКИ СИМПТОМИ

 • Хронично рецидивирачка болест на себореичните предели (коса, лице, веѓи, назолабијални бразди, ретроаурикуларно, околу папокот, престернално, интерскапуларно, ингвинално
 • Розово црвенкасти жаришта, покриени со беложолти красти, во различна големина кои меѓусебно се спојуваат, придружено со помалку или повеќе масно или суво прашинесто луштење.
 • Јадежот е слабо изразен

ТЕРАПИЈА НА SEBORRHEA

 • Резорцин
 • Салицилна киселина
 • Цинк пиритион
 • Катран
 • Јуниперус комунис
 • Витамин Б6
 • Диета (зачини, алкохол, масна храна)
 • Сулфур
 • Лосион АСКВАМ (без красти)
 • Состав:
 • Уреа
 • Екстр. Прополис
 • Екстр. Spiss Chamomillae
 • Ol. Calenduale. Ol. Anisi
 • Ментол
 • Juniperus comunis/Ylang-Ylang
 • Алкохол
 • Себореа на лице  тело

Еднаш до два пати на ден на суво лице

 • Себореа на поглавина

– Еднаш до два пати на ден во тек на два дена

– Третиот ден косата се мие со шампон

– Лосион АСКВАМ  во терапија на акне

 • Кај acne comedonica, самостојно
 • Kај acne papulopustuloza и nodulocistica по претходно нанесе на крема Проакне или Прополис Форте 25%
Пред

Пред

Потоа

Потоа